Zážitkové čítanie pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc

Na podporu čítania sme 24. septembra zorganizovali zážitkové čítanie pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc, čím sme sa zapojili do súťaže o najzaujímavejšie podujatie. Deti a rodičia, ktorí sa tohto stretnutia zúčastnili, isto neľutujú. Všetci zúčastnení sa rozdelili do troch skupín a postupne prechádzali štyrmi centrami. V každom centre sa čítal príbeh a naň naväzovali rôzne aktivity:

Slávnosť v rúre – „piekli“ sme piškótovú tortu, deti si podľa príbehu vyskúšali, ako to dopadne, keď zo svojho kruhu vylúčia priateľa, v príbehu odstrčili bábovkové ingrediencie cukor a potom bola bábovka nesladká a nechutná, aj my sme najprv do plnky nedali cukor, ochutnali sme a nechutilo, keď sme ju osladili, bola výborná. Večer si na torte pochutnali všetky deti.

Rozprávka o školskej muche – deti sa premenili na muchy, zahrali sa na „telefón“, zalietali si prstom na mape krížom krážom po zemeguli, vytvárali vlastné ostrovy detí…

Rozprávky starej matere – dievčatko v príbehu bolo slepé, aj my sme sa na chvíľu stali nevidiacimi, obliekali sme papierové bábiky, ovoniavali rôzne koreniny a vymýšľali, čo mohla stará mama navariť, ohmatávali predmety a hádali, čo držíme v rukách. Na záver príbehu sa dievčatku aj nám vrátil zrak a tak sme kreslili podľa diktátu a predstavovali ľudí na obrázkoch.

Ako Maťko s Kubkom vatru preskakovali – vytvorili sme vatru a skákali sme cez ňu ako ozajstní valasi, Maťkovi a Kubkovi sa pri skákaní roztrhali gate, tak sme sa učili šiť ihlou a prišívať gombíky.

V každej izbe jedno ticho – dlho a náročne sme cvičili, aby sme potom mohli v ľahu na koberci počúvať tlkot svojho srdca. Prechádzali sme sa s pánom Tichomilom Ticháčkom po izbách s rôznymi tichami… ticho po spievaní, po odznení hlasnej hudby, po hre na hud. nástrojoch, po kričaní…. Hrali sme sa na ticho – boli sme nepočujúci a nemí, pantomimicky sme znázorňovali rôzne veci, zvieratká a rastliny, podľa vypočutých zvukov sme kreslili obrázky….